Consumptieve techniek

 

De theorie en praktijkdag:

Op je theoriedag krijg je de volgende vakken:

  • Werken in de keuken,

  • Nederlands,

  • Rekenen en Wiskunde,

  • Maatschappijleer

  • Praktijk en Loopbaan,

  • Engels 

  • Lichamelijke Opvoeding.

 

Praktijkdag

 

Op je praktijkdag leer je een heleboel technieken die je nodig hebt voor je stage. Ook kun je op je stage aan je chef vragen welke technieken je op school nog kunt oefenen. Je kunt denken aan:

  • Snijtechnieken, 

  • Hygiëne,

  • Serveren/presenteren,

  • Kooktechnieken,

  • Portioneren,

  • Menuleer,

  • Meten en wegen

Ook oefen je op de praktijkdag voor de toets ‘Werken in de keuken’.  Deze toets kun je afsluiten met een certificaat/verklaring. Deze verklaring heeft een officieel logo van de Stichting Vakopleiding Horeca.

Tot slot leer je ook werken met tijdsdruk. Op jouw praktijkdag gaat in de loop van het schooljaar het winkeltje open voor de leerlingen en docenten van onze school. Jij en je klasgenoten maken allerlei producten, die jullie verkopen vanuit het praktijklokaal.

 

Klas 4

In klas 4 wordt de stage uitgebreid naar 2 dagen. De praktijklessen zijn een vervolg op het geleerde in klas 3. Met de theorie wordt ook verder gegaan met het geleerde in klas 3: veel rekenen met wegen en meten, geldrekenen en recepten. Het vak Nederlands bestaat uit een algemeen deel, maar ook de schrijfwijze en betekenis van begrippen in de keuken staan centraal.

Klas 5

In klas vijf wordt de stage verder uitgebreid naar drie dagen per week. In de loop kan de stage worden uitgebrei naar een plaatsingsstage waarna de leerling een arbeidscontract kan verdienen. 

In het lespakket wordt naast Nederlands en rekenen ook uitgebreid aandacht besteed aan de vaktheorie, maar ook Burgerschap is een onderdeel van het examenpakket.

 

 

 

 

 

 

 

MBO Entree:

Op dit moment is het voor leerlingen mogelijk om een Entree-opleiding (MBO) te volgen op onze school. dit wordt in samenwerking met het ORGB geregeld. meer informatie hierover volgt later.

Uitstroommogelijkheden van de consumptieve technieken:

Stagemogelijkheden zijn er b.v.:

  • In een snackbar,

  • Bij een cateringbedrijf,

  • Lunchroom,

  • Instellingskeuken,

  • Kantine,

  • Slagerij 

  • Restaurant.

De werkzaamheden op je stage bestaan voor een groot deel uit de mise-en-place en schoonmaken. Je doet het werk vooral op assistentenniveau. Daarnaast kijk je mee met de chef of koks. Kijken en/of nadoen is heel belangrijk. Meestal mag je ook al snel helpen met het portioneren.

 

Aandachtspunten

Een paar aandachtspunten zijn:

 

  • Werktijden in de avonduren en weekends,

  • Communiceren en vakkennis:

  • Er wordt veel van je gevraagd.

  • Je loopt en staat de gehele dag/avond.

  • De gast staat centraal in de horeca, 

  • Je uiterlijk en je persoonlijke verzorging zijn heel belangrijk.